Kongen ville bo i Ytre

Postet av Driv Idrettslag den 29. Des 2015Kongen kommer var svaret fra Slottet da Driv søkte om å få arrangere NM på ski 1975. Slottet gjorde det også klinkende klart at majesteten og hans familie ville bo i Ytre under hele mesterskapet

Da Driv søkte om å få arrangere NM på ski for 40 år siden, forlangte Kong Olav at han og resten av kongefamilien skulle bo i Ytre Enebakk under hele mesterskapet. Å pendle mellom Slottet og Ytre var helt uaktuelt for den skiglade gamle-kongen.

- Helt greit for oss, svarte Driv, og gjorde en avtale med Butenschøn på Bjerke, som sikret kongefamilien kost og losji dersom Driv vant den intense dragkampen om å få arrangere ski-mesterskapet i 1975.

Arbeidet med å få NM på ski hit til bygda startet tre år tidligere, i 1972.

Som naturlig var utløste ideen diskusjoner. Mange mente og synset, men bare noen ytterst få var skeptiske. Skeptikerne mente ski-mesterskapet ville sluke alle andre klubb-aktiviteter, og at det ville ta helt piffen fra medlemmene de nærmeste årene. I tillegg var det et økonomisk sjansespill og noen vriene kabaler som måtte løses.

Det var derimot ingen som tvilte på at Driv ikke ville greie å arrangere sin del skimesterskapet. Var det noe Driv virkelig kunne den gangen, så var det å arrangere. Det gikk jo nesten ikke en uke uten at klubben arrangerte ett eller annet "mesterskap" på kretsnivå (et kretsrenn i langrenn var den gang et nesten like omfattende arrangement med mange løpere i ulike klasser, som en NM-øvelse). Det kunne være alt fra terrengløp og orienteringsløp, til langrenn og hopp i Østbybakken eller i Bråtabakken, som lå i lia der Mjær stadion ligger i dag.

Samarbeid
For å samle bredest mulig støtte til NM-søknaden, begynte man å lete etter en samarbeidspartner. Driv ønsket å gå sammen med en annen klubb, både av økonomiske og praktiske grunner. Driv hadde jo ikke egnede hoppbakker, og i tillegg var det hele forbundet med en økonomisk risiko. 10 000 kroner i direkte støtte fra NRK for fjernsynsoverføringene var mye, men langt fra nok.

Rælingen skiklubb sa seg etter hvert interessert og Driv innledet et nært samarbeide med skiklubben bortenfor Flateby.

Planen var at NM skulle avvikles her i bygda fra lørdag, til søndagen helgen etter. Driv skulle arrangere 3x10 kilometer stafett for herrer, 3x5 kilometer stafett for damer, samt 30 kilometer for herrer. Deretter skulle Rælingen overta mesterskapet, med blant annet hopp i Marikollen.

Åge Rustad

Åge Rustad var lederen av NM-komiteen og pådriveren for å få ski-NM til Ytre Enebakk i 1975. Foto: Ingen Key Thoren.

Åge Rustad ledet NM-komiteen i Driv. Han og komiteen fikk, som nevnt, en garanti på 10.000 kroner fra NRK. I tillegg regnet de med at de ville holde om 4000 tilskuere kom for å se Oddvar Brå, Magne Myrmo og Ivar Formo, kjempe om titler og kongepokal.

Det har i ettertid ikke latt seg gjøre å finne andre økonomiske beregninger for mesterskapet. Jeg har i hvert fall ikke funnet noen. Det var nok heller slik at de ville starte arbeidet med den økonomiske biten først etter at de fikk tildelt ski-mesterskapet. De hadde sjøltillit og mye is i magen den gangen….dette skulle de få til, åkke som!

Barneskolen
Barneskolen i Ytre Enebakk var utpekt som selve hjertet for ski-NM i 1975. Skolen var så godt som ny på den tiden, og med egnede rom og plass til det meste. Barneskolen skulle være base for løperne med nye dusjer og garderober. Også NM-kontoret skulle være på skolen, i tillegg til at all matservering skulle foregår der.

Hytteby
Innkvartering av løpere og ledere fra hele landet var en liten utfordring. Det ble satset på Nosa Feriehjem, som hadde 40 oppvarmede hytter med to til fire senger i hver.

"I hyttebyen, som ligger 3 kilometer øst for startstedet, er det også muligheter for servering av varm mat, og det finnes bad, badstue og felles oppholdsrom", står det i søknaden.

I tillegg til feriehjemmet, fikk NM-komiteen disponere 30 sengeplasser i det daværende Bjerkely ungdomssenter i Kirkebakken.

Kongen kommer
Det var en selvfølge at skientusiasten HMK kong Olav ville være til stede under mesterskapet. Skiforbundet ga klare signaler om at både kongen og store deler av kongefamilien ville komme. Slottet ga i tillegg klar beskjed om at kongen og hans følge ville oppholde seg i bygda under hele mesterskapet. Det var ikke aktuelt for majesteten å reise hjem, selv om Slottet bare ligger en liten times biltur unna. Kong Olav ville rett og slett ikke pendle mellom Oslo og Ytre Enebakk, han ville være i bygda hele tiden mens mesterskapet pågikk.

Planen var at kongefamilien skulle bo hjemme hos Butenschøn på Bjerke, under hele NM-uken. For dem som ikke er så kjent her i bygda, er Bjerke bruk den store gården der Ski Bygg har sitt utsalg i dag.

Start og mål

Det var på jordet på den andre siden av veien for barneskolen (der skurtreskeren er i gang på bildet) Driv pekte ut som start og målområdet for ski-NM i 1975. Selve barneskolen skulle være base for løperne med nye dusjer og garderober. Også NM-kontoret skulle være på skolen, i tillegg til at all matservering skulle foregår der. Dette bildet er tatt før den nye barneskolen sto ferdig i 1967.

Start- og målområdet for tremila var planlagt på jordet på andre siden av hovedveien for barneskolen, til høyre for veien opp mot Mari kirke. Jeg sier jordet fordi NM-planene ble lagt frem før de to husene, som ligger der i dag, ble satt opp.

Løypa krysset veien opp mot kirken, gikk over jordene (golfbanen) og inn i skogen, i retning Bråtan og Mjerskaugkollen. Løypa var 10 kilometer og skulle dermed gås tre ganger. Høydeforskjellen var 164 meter og den lengste sammenhengende stigningen 105 meter. Til sammen hadde den 10 kilometer lange sløyfa 285 høydemeter, i følge søknaden.

Stafett-start ved mølla
Starten på stafettene skulle foregå på jordet på andre siden av Tangenelva for mølla, eller midt på golfbanen mellom Vestby gård og Mari kirke, om man vil.

Målområdet for stafetten var ved barneskolen, som for tremila.

Tøff løyper
Det var en grundig søknad som ble sendt til Norges Skiforbund (NSF), og det var ikke en beskjeden gjeng som undertegnet papirene - de kunne for eksempel garantere at hele løypenettet ville være ferdig preparert lenge før snøen kom! De kunne tillate seg det - dette var jo den gang det var snø om vinteren…

Avslått
Optimismen var stor og signalene gode da søknaden ble sendt i 1973. Men bare noen uker senere ga skiforbundet beskjed om at mesterskapet skulle arrangeres i Sør-Trøndelag.

Nederlaget ble ekstra forsmedelig for de ivrige Driv-medlemmene, da det til slutt viste seg at Sørlandsklubben Oddersjaa (Kristiansand) ble tildelt mesterskapet og at sørlendingene senere måtte melde pass på grunn av snømangel!!

Ski-NM i 1975 ble i stedet flyttet til Evje i Aust-Agder.

Magne JohansenKommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.