Oddvar Brå meldte forfall...

Postet av Driv Idrettslag den 10. Mar 2016

Da Oddvar Brå plutselig og helt uventet, meldte forfall til lysløype-rennet på Drivplassen, startet rabalderet...

Rennet i lysløypa 7. februar 1980 var nemlig eliteløperne siste gjennomkjøring og testrenn, før de satte seg på Amerika-flyet til vinter-OL i Lake Placid.

Det var bare fem dager igjen til Norges-vennen, Walter Mondale, ville erklære OL for åpnet og ilden tent. Både løpere og ledere var i helspenn.

Så godt som samtlige OL-løpere var klar til start denne torsdagskvelden – Ove Aunli, Lars-Erik Eriksen, Per Knut Aaland, Anders Bakken, Kjell Jacob Solli, Tore Gullen og ikke minst Oddvar Brå.

Også dameklassen var stinn av OL-løpere; Anette Bøe, Brit Pettersen, Marit Myrmæl, Berit Aunli, Hege Peikli og Hilde Riis.

Oddvar Brå skapte rabalder og spekulasjoner i verdenspressen da han plutselig meldte forfall til lysløyperennet på Driv-plassen i 1980.

Vinterlekene i Lake Placid var på forhånd utpekt som Oddvar Brå's OL. Året før hadd'n Oddvar vunnet både 15 kilometeren og 30 kilometeren under prøve-OL, og han hadde slått knockout på de sterkeste utfordrerne, Thomas Wassberg og Nikolaj Zimjatov...

Nå var Oddvar best i verden, ifølge radio-fantomet Bjørge Lillelien, og det var i neste uke Oddvar skulle rette opp etter OL-fadesen i Innsbruck fire år tidligere.

Alt lå til rette for at OL i Lake Placid skulle bli Oddvars store mesterskap – helt inntil lysløype-rennet på Driv-plassen.


FAKSIMILE: Oddvar Brå var uimotståelig skrev avisene rett før skirennet på Drivplassen.

Bare minutter før start kommer speaker Bjørge Lillelien med sjokk-nyheten om at Oddvar Brå likevel ikke startet – Oddvar hadde blitt syk!!!

Da våknet ski-pressen for alvor og spisset blyantene – at selveste Oddvar Brå hadde blitt syk bare timer før avreisen til OL, slo ned som en bombe og var en "viktig" nyhet langt utover landets grenser.

Verdenspressen

Både svenske, finske, tyske og kanskje også russiske presse, var på tråden til landslagets trenere, ledere og til en viss grad Drivs arrangørstab. Telefonlinjene gikk varme, den kvelden, er det blitt hevdet.

Jeg er noe usikker på om Oddvar i det hele tatt kom til bygda. Derimot er det kjent at Hølondas store sønn dro rett til Aker sykehus for å bli undersøkt av skilandslagets faste lege, Kjell Eystein Røkke. Oddvar fryktet at han hadde fått bihulebetennelse. OL sto virkelig i fare.

Undersøkelsen viste at det ikke var fullt så ille – Oddvar var bare blitt forkjølet, og nye, store oppslag i avisene.

De norske sølvvinnerne under OL i Lake Placid. Fra venstre Lars-Erik Eriksen, Per Knut Aaland, Oddvar Brå og Ove Aunli. Samtlige gikk testrennet på Driv-plassen, bortsett fra Oddvar, som fikk all oppmerksomheten.....

Forkjølelsen førte til at Oddvar utsatte avreisen til Lake Placid, og som kanskje noen husker gikk det ikke all verden for Oddvar i USA, bortsett fra stafettsølvet sammen med Ove Aunli, Lars-Erik Eriksen og Per Knut Aaland.

Som planlagt

Lysløyperennet på Drivplassen ble imidlertid gjennomført uten Oddvar Brå.

Ove Aunli vant, sekundet for Lars-Erik Eriksen.

OL-vrakede Vigdis Rønning vant dameklassen foran Hege Peikli. Men det var Oddvar og Driv som fikk oppmerksomheten.

Magne Johansen

Her finner du resten av de flotte Drivhistoriene fra Magne: http://www.driv-il.no/blog/1100138397/driv-idretts...Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.