Driv-damer "solgt" på auksjon

Postet av Driv Idrettslag den 11. Jan 2016

Her er historien om den gang Driv-damene ble auksjonert bort og mannfolka kunne "sikre" seg naboens kone eller kompisens kjæreste for resten av kvelden.

Historien er akkurat så sprø som den høres ut – og den er garantert sann! Det er bare å spørre dem som har levd en god stund, og som håpefullt stilte med fettsleik og pensko for å svinge seg på Folkets Hus på midten av 1950-tallet.

Det var under Drivs såkalte "pakkefester", festglade Driv-damer, gifte som ugifte, ble auksjonert bort for kvelden, mer eller mindre mot sin egen vilje.

For mannfolka var det bare å gi bud og punge ut, og vips kunne kompisens kone eller kjæreste "være hans" for resten av kvelden – eller rettere sagt; han ble kvinnens "kavaler" den kvelden, som man sa den gangen.

Troskyldig
Driv skal neimen ikke beskyldes for å ha vært beskjedne da de skaffet penger i klubbkassa i årene etter verdenskrigen – de såkalte "pakkefestene" på Folkets Hus var kanskje blant de villeste påfunnene. I noen kretser var festene svært populære, andre synes det kunne bli for mye av det gode.

Uansett hvor troskyldig «pakkefestene» var, kunne de også være en spore til dårlig stemning – både ektefolk mellom og blant festdeltagere når det nærmet seg soloppgang, for å si det på den måten.

Denne tegningen har selvsagt ikke noe med pakkefestene til Driv å gjøre, men bare en enkel illustrasjon på hvordan stemningen kunne være...

Sjalusi
Det er i hvert fall ingen stor hemmelighet at auksjonsfestene skapte spell og røre. Jeg har ikke den fulle oversikten, men kildene forteller at «pakkefestene» ble "tatt av programmet" etter bare noen måneder – ganske enkelt fordi festene utløste amper stemning i flere hjem i denne delen av bygda...

I dag?
Det er selvfølgelig fristende å slenge ut spørsmålet om slike fester kunne ha blitt arrangert i dag, og ville auksjonen bare skapt gode vibb’er ut i de små timer når dansegulvet begynner å gynge? I likestillingens tegn ville man i hvert fall måttet hatt «auksjon» på både kvinner og menn, eller? Si hva du mener i kommentarfeltet!

Skulle det friste å gjenta opplegget fra 50-årene – her i hvert fall er «oppskriften» til Driv:

De såkalte "pakkefestene" var fullt offentlige fester for voksne på lørdagskveldene, der pakker med hemmelig innhold ble auksjonert bort i løpet av kvelden.

Det var festens damer som hadde med seg hver sin hemmelige pakke, eller gevinst, om man vil. Pakkene ble levert i smug og før selve festen startet. Poenget var at ingen skulle få vite hvem som ga pakkene eller hva de inneholdt.

Bare mannfolka
Under selve festen ble pakkene auksjonert bort med jevne mellomrom. Som regel ble tre, fire pakker auksjonert bort hver gang dansemusikerne tok seg en pause.

Det meste lønnsomme (for Driv) var nemlig å vente lengst mulig med auksjonen – det ble mer penger i klubbkassa etter hvert som mannfolkene skjenket seg til mot for å komme med gode bud.

Det var bare mannfolka som hadde lov til å gi bud på pakkene, og hver gang auksjonarien klubbet for solgt, måtte mannen, som hadde fått tilslaget, pakke opp gevinsten mens alle sto rundt ham og fulgte med.

Det var ikke først og fremst innholdet i pakken som skapte spenning og pirret nysgjerrigheten blant festdeltagerne. I pakken lå det nemlig også en liten, beskjeden papirlapp. På lappen sto navnet på damen som hadde gitt gevinsten.

Regelen var at vedkommende som fikk tilslaget fikk være kvinnens kavaler resten av kvelden – uansett hva ektefeller og kjærester måtte mene.

Magne Johansen

Her finner du de andre Driv- historiene fra Magne: http://www.driv-il.no/blog/1100138397/driv-idretts...Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.